تحلیل تطبیقی اسنادِ روایات امامّت در منابع حدیثی فریقین با نگاهی به آیات

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

پژوهشگر پسا دکتری علوم قرآن وحدیث، استاد مدعو دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، مدرس گروه علوم قرآن و حدیث مجتمع آموزش عالی شهید

چکیده

دراین مقاله، برای تشریح امامّت به نُه روایتِ صحیح و متواتر از حضرت رسول الله(ص) استناد می شود که امامّت را به طور واضح بیان می کنند. ابتدا به حدیث غدیر اشاره می کنیم که پیامبر(ص)، جانشین خود را معرفی نمودند. در ادامه نیز در حدیث گران قدر ثقلین بیان کردند که اهل بیت(ع) پس از قرآن ثقل اصغرند و هیچ گاه از قرآن جدا نخواهند شد. در حدیث منزلت پیامبر(ص) با اشاره به آیات قرآن(نسبت هارون و موسی)، جایگاه اهل بیت(ع) را روشن می نماید. همچنین پیامبر(ص)، ائمه(ع) را به ستارگان پرنور که راه هدایت را نشان می دهند، تشبیه می کند. در جلسه یوم الانذار، پیامبر(ص) همه خویشاوندان نزدیکش را به اسلام دعوت کرد و در آن جلسه علی(ع) را به عنوان جانشین خود معرفی می کند. در حدیث اثنا عشر پیامبر(ص)، اسامی امامان بعد از خودش را ذکر می کند. در حدیث کِشتی نوح، پیامبر(ص)، اهل بیت(ع) را به کِشتی نوح تشبیه می کند که مایة نجات امّت اند، و در حدیثی دیگر پیامبر(ص)، امام علی(ع) را به شهری از علم تشبیه می کند. نُهمین حدیث رسیده از پیامبر(ص) حدیث پدران امّت می باشد. همه این احادیث گوشه ای از اشارات پیامبر(ص) در مورد امر امامّت می باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

" A comparative analysis of the documents of Imamat traditions in the hadith sources of Fariqin with a look at the verses "

نویسنده [English]

  • mojtaba ansari moghaddam
University of Sciences and Education of the Holy Quran
چکیده [English]

" A comparative analysis

کلیدواژه‌ها [English]

  • Al-Furiqin
  • Hadith of Saqlain
  • Hadith of Day of Anhar
  • Hadith of Manzlat