مفهوم شناسی اهل بیت وبررسی مصادیق آن در آیه 33 سوره احزاب از دیرباز مورد توجه مفسران شیعه و اهل سنت بوده است.بیش از 70 روایت به طرق مختلف در شأن نزول و تعیین مصداق اهل بیت در تفاسیر روایی فریقین آمده است.در این پژوهش، بررسی های انجام شده در مهمترین متون تفاسیر روایی شیعه و اهل سنت، نشان می دهد که شیعه براین باور است اهل بیت، خمسه طیبه وامامان معصوم از فرزندان امام حسین علیه السلام هستند ودر روایات اندکی شامل کسانی که در ولایت اهل بیت داخل شوند نیز می شود. وباورداشت اهل سنت حکایت از این دارد که اهل بیت،دارای مفهوم ومصداق گسترده است:ا- خمسه طیبه 2- همسران پیامبر3-خمسه طیبه و همسران پیامبر4- خاندان علی، خاندان عقیل، خاندان عباس و خاندان جعفرکه خاندان نسبی پیامبرند وصدقه برآنان حرام است.
در این نوشتارنتیجه نقد وبررسی دیدگاه های فریقین در 17 تفسیر روایی نشان می دهد اهل بیت در آیه تطهیرکه بیانگراراده تکوینی خدا در تحقق مقام عصمت گروه خاصی است،تنها پنج نفرند؛ رسول خدا صلی الله علیه و اله،علی، فاطمه، حسن و حسین علیهم السلام که در هنگام نزول آیه حضور داشته و علی بن حسین امام پنجم تا امام دوازدم، براساساس تأویل با مرور زمان از مصادیق اهل بیت به شمارآمده اند.
عظیم پور مقدم, عظیم. (1403). « مفهوم شناسی اهل بیت در قرآن کریم و تطبیق آن با روایات تفسیری فریقین». دوفصلنامه علمی تفسیر تطبیقی روایی, 1(1), 113-142.
MLA
عظیم عظیم پور مقدم. "« مفهوم شناسی اهل بیت در قرآن کریم و تطبیق آن با روایات تفسیری فریقین»". دوفصلنامه علمی تفسیر تطبیقی روایی, 1, 1, 1403, 113-142.
HARVARD
عظیم پور مقدم, عظیم. (1403). '« مفهوم شناسی اهل بیت در قرآن کریم و تطبیق آن با روایات تفسیری فریقین»', دوفصلنامه علمی تفسیر تطبیقی روایی, 1(1), pp. 113-142.
VANCOUVER
عظیم پور مقدم, عظیم. « مفهوم شناسی اهل بیت در قرآن کریم و تطبیق آن با روایات تفسیری فریقین». دوفصلنامه علمی تفسیر تطبیقی روایی, 1403; 1(1): 113-142.